Coconut Oil 900 ml

Newsletter

Manufacturers

Reduced price! Olej kokosowy tłoczony na zimno View larger

Olej kokosowy tłoczony na zimno

26,82 zł

-12%

30,48 zł

Add to wishlist

        Oleje tłoczone na zimno są to oleje i tłuszcze jadalne pozyskiwane w wyniku procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie, wykluczając zastosowanie wysokiej temperatury. Ich oczyszczanie może się odbywać się przez wypłukiwanie wodą, filtrację, wirowanie lub sedymentację. Taka metoda pozyskiwania olejów jest nazywana ekologiczną, ponieważ nie są tutaj stosowane żadne rozpuszczalniki, tłoczenie na zimno jest przeprowadzane za pomocą pras hydraulicznych lub ślimakowych. Plusem metody tłoczenia na zimno jest to, że jest ona prosta i nie wymaga dużych ilości nakładów finansowych. Minusem jest niestety mała wydajność tłoczenia, z czego wynika wyższa cena takich olejów.

       Oprócz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnie oddziaływujących na zdrowie oleje tłoczone na zimno mają jeszcze jedną zaletę, a mianowicie zawierają frakcje nieglicerolowe, do których możemy zaliczyć takie grupy związków jak: tokoferole, tokotrienole, sterole, fosfolipidy, skwalen, karotenoidy i inne związki odpowiadające głównie za barwę. Są one bardzo cenne ze względu żywieniowego, a ich ilość zależy, od jakości surowca. 

       Podczas procesów tłoczenia i rafinacji nie zmienia się zawartość kwasów tłuszczowych, ale udział frakcji nieglicerolowej w olejach rafinowanych jest zazwyczaj mniejsza niż w olejach tłoczonych na zimno.

    Który olej kokosowy wybrać ?

    Jeżeli olej ma posłużyć do celów kosmetycznych taki jak pielęgnacja skóry, włosów, peelig lub opalania się olej kokosowy rafinowany będzię wystarczający, natomiast do gotowania i smażenia zdecydowanie zdrowszy dla nas będzie olej kokosowy tłoczony na zimno.

    Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Paradoksalnie olej kokosowy jest najlepszym środkiem... na odchudzanie. Pozwala bowiem pozbyć się nadwagi i otyłości (zwłaszcza tej brzusznej), gdyż nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, lecz jest wykorzystywany do produkcji energii i spalania kalorii. 

      Olej pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Mimo że są to uważane za niezdrowe tłuszcze nasycone (stanowią 90 proc. oleju kokosowego), spożywane w niewielkich lub umiarkowanych ilościach mogą przynieść wiele korzyści.

      Olej kokosowy występuje w postaci stałej do temperatury ok 25° C, a w postaci płynnej powyżej tej temperatury. Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu. Aby przedłużyć trwałość oleju kokosowego przechowujmy go w suchym, chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

    Zastosowanie w kuchni

    - doskonały do zdrowego smarowania pieczywa (nie zawiera cholesterolu i tłuszczów trans)

    - do smażenia w wysokich temperaturach doskonały zamiennik masła i margaryny (posiada wysoką temperaturę       dymienia – powyżej 200 °C)

    - do pieczenia i przygotowywania deserów

    - do koktajli owocowych (wysoka zawartość witamin i minerałów)

       Olej kokosowy można stosować jak masło i smarować nim m.in. chleb. Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych, oczywiście z umiarem.

    Olej kokosowy - zastosowanie w kosmetyce

       Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest on doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym. W związku z tym powinny po niego sięgnąć posiadaczki cery suchej i odwodnionej. Z kolei antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że olej kokosowy doskonale zwalcza trądzik. By pozbyć się krost, można wcierać olej w skórę, jak również dodawać go do posiłków zamiast innych tłuszczów roślinnych. Dodatkowo olej kokosowy chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10.

       Z kolei na łamach "Journal of Cosmetic Science" specjaliści przekonują, że olej kokosowy wywiera korzystny wpływ także na włosy. Trójgliceryd kwasu laurynowego jest bardzo podobny do białek we włosach, a dzięki swojej niskiej masie cząsteczkowej i prostym łańcuchom liniowym może przenikać w głąb trzonu włosa.

       Olej kokosowy zawiera również związki, które wybielają zęby. W związku z tym można na jego bazie przyrządzić pastę do zębów. Wystarczy połączyć go z sodą oczyszczoną, sproszkowanymi skorupkami jaj (dla optymalnej proporcji wapnia-magnezu), ksylitolem i olejkami eterycznymi, takimi jak mięta czy cynamon

    Olej kokosowy - naturalny antybiotyk

        Na olej kokosowy składa się kwas laurowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Naukowcy z Athlone Institute of Technology (AIT) w Irlandii odkryli, że dzięki temu olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój szkodliwych bakterii, które są przyczyną próchnicy i infekcji jamy ustnej. Z kolei naukowcy na łamach "Journal of Bacteriology" przekonują, że olej kokosowy potrafi zwalczyć gronkowca złoćistego, który jest częstą przyczyną chorób skóry. Niektórzy sądzą, że olej koksowy jest w stanie poradzić sobie za takimi wirusami, jak wirus opryszczki, odry, grypy, a nawet wirusem HIV. Potwierdzeniem tej teorii zajmują się teraz specjaliści. Z kolei z badań, które zostały opublikowane w 2007 roku w "Journal of Medicinal Food", wynika, że olej kokosowy wspomaga w walce z długotrwałą grzybicą stóp, gdyż zwalcza grzyby z rodziny Candida.

    Olej kokosowy na odchudzanie

       Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) to wyjątkowa grupa czystek tłuszczu, ponieważ są one metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze. Po dostaniu się do organizmu nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, lecz są od razu wykorzystywane do produkcji energii, a co za tym idzie - do przyśpieszenia tempa przemiany materii. Oznacza to, że po zjedzeniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego szybciej spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i otyłości. Ponadto olej kokosowy jest bardzo sycący, w związku z tym szybko i na długo zaspokaja głód, co zapobiega przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami. W konsekwencji w ciągu dnia spożywa się mniejszą ilość jedzenia, a co za tym idzie - kalorii.
       W związku z tym olej koksowy powinny włączyć do diety osoby zmagające się z nadwagą i otyłością - zwłaszcza otyłością brzuszną. Potwierdzają to badania brazylijskich naukowców, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym "Lipids". W ich eksperymencie wzięło udział 40 kobiet w wieku od 20 do 40 lat, które cierpiały na otyłość brzuszną. Przez 12 tygodni część z nich spożywała dziennie 30 ml oleju kokosowego, a część 30 ml oleju sojowego. W tym czasie miały odżywiać się tak, jak do tej pory i dodatkowo maszerować codziennie przez 50 minut. Okazało się, że po zakończeniu badań kobiety, które spożywały olej kokosowy, miały znacznie niższe BMI i mniejszy obwód w talii niż kobiety, które spożywały olej sojowy.
    Osobom odchudzającym zaleca się stosować dwie łyżki (30 ml) oleju kokosowego dziennie.

    żródło:
    http://www.odchudzaniebezkitow.pl
    http://www.poradnikzdrowie.pl

Reviews

No customer comments for the moment.

Write a review

Olej kokosowy tłoczony na zimno

Olej kokosowy tłoczony na zimno

Write a review